top of page
Flower Arrangement

Werkwijze

Wanneer je  bij mij komt, werken we met verschillende methodes. We zullen praten, maar ook veel doen. Oefeningen die je thuis kan doen, oefeningen die we samen doen zoals systemische oefeningenErvaren en onderzoeken zijn zaken die ik belangrijk vind. Ik zal veel bevragen en spiegelen en we zullen samen een hoop evalueren. Als het nodig is, doen we een opstelling of artistieke oefening, waar je geen ervaring voor nodig hebt.
Ik zal je uitdagen dingen anders te doen dan je eerder deed. Zo kom jij sneller tot resultaat.
Ik gebruik mijn gevoeligheid en intuïtie en vanuit mijn opleidingen werk ik voornamelijk met coachings-, counseling- en systemische methodieken (lees hieronder meer..)

Coaching is een fijne en relatief laagdrempelige manier om aan doelen in de toekomst te werken. Een voorbeeld vanuit de sport is snel gemaakt. Stel: je bent tennisser en wil je balplaatsing verbeteren. Dan huur je een leraar bij wie je gaat trainen om je precisie te verbeteren. Je wordt geobserveerd, je krijgt tips, je oefent, oefent, oefent en opeens merk je dat het lukt! Je kunt de bal steeds vaker plaatsen daar waar je hem hebben wilt! Je hebt succes en kunt zelfstandig verder zodat je aan een nieuw doel kunt gaan werken.

Zo werkt het ook met coaching; hoe leer je jezelf beter verwoorden naar je geliefde of vrienden? Hoe ga je om met prioriteiten stellen, focus behouden, doelen behalen, grenzen voelen, hoe breng je meer regelmaat aan? Dit zijn zomaar wat voorbeelden, e.e.a. is volledig afhankelijk van jouw inbreng.

Samengevat heb je met coaching een duidelijke leervraag waar we mee aan de slag gaan. Deze kan je al helder hebben voordat we elkaar ontmoeten, maar wanneer dit nog niet het geval is, gaan we samen eerst onderzoeken wat je vraag nu precies is. Van hieruit hebben we een mooi startpunt om onze samenwerking te beginnen.

Als je je hulpvraag helder hebt, Kun je met ca. 5-6 sessie al een heel bevredigend en effectief resultaat hebben!

 

In mijn opleiding heb ik de volgende definitie geleerd: 'Coaching is een vorm van begeleiden van personen of teams in hun ontwikkeling, op basis van een afgesproken focus of doel. De verantwoordelijkheid en autonomie voor het leren ligt bij de gecoachte zelf. De coach is begeleider, ondersteunend bij het afleggen van de weg.'

Oftewel; ik kan je vertellen hoe je de bal moet slaan en je mijn tennisveld aanbieden om te oefenen, maar jij bent degene die de bal slaat! Je proces is afhankelijk van hoe snel je leert en hoe je traint. En dit alles in een veilige bedding, zonder oordeel en gebaseerd op gelijkwaardigheid.

Bij counseling kijken we meer terug in het verleden. Stel nou dat je nog steeds de tennisser bent uit bovenstaand voorbeeld. Je bent aan het trainen, maar steeds als je de bal verkeerd plaatst hoor je de stem van een ouder in je achterhoofd: 'jij kunt ook niks'.  Oei.. Die doet misschien pijn en belemmert je in het laten groeien van je zelfvertrouwen. Misschien gaat zelfs je hele spelniveau wel achteruit omdat je te gefocust bent op de stem in je achterhoofd. In dat geval loont het om de daaraan gekoppelde pijn een beetje op te ruimen, zodat je je weer kunt gaan focussen op de bal. Snap je het verschil? Met coaching kijken we meer vooruit en met counseling kijken we meer achteruit. Naast achteruit kijken, gaan we actief aan de slag met die oude rommel. Met het opruimen van de pijn uit je verleden, schep je ruimte om te groeien in het heden. In de ruimte die ontstaat kun je je kracht gaan activeren

Counseling is hiermee misschien ook wat spannender. Hoe lastig kan het zijn om toe te geven dat je je soms eigenlijk heel klein of onzeker voelt. Zolang je dit niet toegeeft aan jezelf hoef je er niks mee en kun je door. Misschien ben je wel bang voor de doos van Pandora die opengaat. Angstig voor wat je tegen gaat komen. En weet je,  dat is ok. Niemand dwingt je. Als je iets niet wilt gebeurt het niet. En als je wel wat verder in je verleden terug wilt kijken, gebeurt dat op jouw tempo en onder jouw voorwaarden. 

Counseling heeft als doel empowerment en richt zich op anders doen en veranderen. Empowerment is een bewustwordingsproces en leert je je eigen krachten (beter) kennen en toepassen. Hier kun je een leven lang mee bezig zijn. 

Wanneer je bij mij komt, ligt in mijn benadering de nadruk wat meer op counseling. Dat is immers mijn missie: 'jou helpen helen, zodat toekomstige generaties minder belast worden met hun verleden'

.

Afhankelijk van wat je tegenkomt kun je met 8-10 sessies al heel ver komen en jezelf weer krachtiger en dichter bij jezelf voelen!

Coaching

Counseling

Familieopstelling of systeemopstelling

Een opstelling is eigenlijk niks anders dan een visuele weergave van jouw innerlijke wereld en je connectie met de wereld om je heen Een levend beeld waarin je kan praten, bewegen en ervaren. Een opstelling kun je met een groep of individueel doen en je hebt er geen ervaring voor nodig.

Je hoort bij je ouders, je partner, gezin, familie en vrienden, maar ook bij je gemeenschap, land of de wereld. Dit zijn allemaal systemen waarin we kunnen onderzoeken met een opstelling.

De  term 'familieopstelling' is voor mij niet dekkend voor de lading, complexiteit en diepgang,  daarom gebruik ik liever de termen Systeemopstelling, Systemic Healing en Movements of the Soul. ​

Praktisch gezien heb je in een opstelling een vraagsteller en representanten. De vraagsteller brengt zijn vraag, thema of worsteling in en vraagt mensen uit de groep of deze representant willen staan voor zaken die bij het thema horen. Dit kunnen mensen, maar ook dieren, voorwerpen, landen, de ziel of kosmos etc. zijn. Een opstelling gaat voor de groep lopen, wanneer de eerste deelnemers zijn opgesteld. Van daaruit bepaalt 'het veld' verder wat er gebeurt. Als begeleider volg ik de energie van het veld. Ik vertrouw erop, dat er altijd precies dat gebeurt wat nodig is voor alle aanwezigen. 

Voor het bijwonen van een opstelling heb je geen ervaring nodig, wel een open mind en gezonde nieuwsgierigheid. Iedereen kan deelnemen.

Het begeleiden van een opstelling vraagt een gedegen kennis en achtergrond, waar een opleiding en flink wat ervaring voor nodig zijn. De uitleg kan misschien een beetje zweverig klinken, maar er is een uitgebreid theoretisch en praktisch kader waar een opsteller mee werkt. Wil je meer over familieopstellingen lezen, verwijs ik je ter introductie naar boeken van Bert Hellinger.

 

Wat levert een opstelling je op

Een opstelling is een diepgaande confrontatie met jezelf. Het nodigt je ten diepste uit aan te kijken wat er aangekeken mag worden.  Na een opstelling kun je meer emotionele ruimte ervaren. Je voelt je verwondert, lichter en vrijer. Ook kan het zijn dat de kern van een eerder onzichtbaar probleem helder is geworden, waardoor je een volgende stap in je helingsproces kan zetten.

Het kan  zeer helpend zijn een opstelling te doen wanneer je al onder begeleiding bent en net even een nieuwe impuls in je herstel zoekt. 

Ik maak een diepe en respectvolle buiging voor iedereen die  zichzelf op deze manier durft aan te laten kijken!

Met je aanmelding verklaar je dat je op dit moment geen ernstige psychologische problemen hebt of onder behandeling staat van een psychiater.

Contact

Ik maak graag een kennismakingsafspraak met je, wie weet gaan we snel samen aan de slag! Een whatsapp werkt het snelst maar mailen mag natuurlijk ook!

bottom of page